• Interjú

    Hogy válaszokat kapjunk

  • Vlog

    Hogy közösen gondolkodjunk

  • Blog

    Hogy elmondjuk, amit gondolunk



Blog: Egy szelet torta

Az európai parlamenti választások eredménye után máshogy szelik a tortát. Itthon is, az EP-ben is. Miért is?
Mekkora szeletet kap az Európai Néppárt „beleszólás-tortájából” a Fidesz?
1. Itthon nagyon győzött a Fidesz, de az európai politikában nem erősödött meg a pozíciója.
2. Orbán Viktor szerint az Európai Néppárt csúcsjelöltje alkalmatlan az Európai Bizottság vezetésére. Erről még május első napjaiban beszélt a miniszterelnök, amikor Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral tárgyalt Budapesten. És, hol van azóta Strache…? Aki nem volt annyira óvatos Ibizán, mint amennyire elvárható az elővigyázatosság egy magyar kormánypolitikustól (szabad fordítás Gulyás Gergelytől)
3. Az Európai Néppárt (EPP) a vasárnapi választások nyertese, de pozíciója jelentősen meggyengült. 179 képviselőt küldhet a 751 tagú testületbe, (öt évvel ezelőtt még 216 mandátumot szereztek) ebben 13 szavazata lesz a Fidesznek..
4. Az EPP jelezte, hogy jelöltje az EB elnöki tisztségére továbbra is a német Manfred Weber lesz. Ezzel szemben Orbán Viktor még nem módosított az álláspontján.
5. EPP kitart Weber mellett, Orbán kitart-e a Néppárt mellett?
Ki mekkora szeletet kap az önkormányzati választások tortájából?
1. Az április elején bejelentett megállapodás szerint a Momentum kerületben nevezheti meg az ellenzéki összefogás polgármester-jelöltjét, A DK 6 az MSZP–Párbeszéd 12 kerületben.
2. És hol van már az áprilisban vélt/remélt erőviszony?
3. Az EP-választáson a DK csaknem 20 százalékot ért el Budapesten, a Momentum 17,3 százalékkal zárt, az MSZP–Párbeszéd pedig 9 százalékot szerzett, országosan pedig 6,6 százalékot.

A május 26-ai EP-választás után megváltoztak az erőviszonyok. Az európai politikában, és az őszi önkormányzati választások ellenzéki együttműködésében is.

Újra szelik a tortákat? Ha igen, akkor kinek a kezében lesz a kés?